Theo van Meerendonk

1969 Voorburg; Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (Boetseren/Beeldhouwen, cum laude), Den Haag; Sandberg Instituut, Amsterdam Sculpturen, schilderijen, installaties, performances. Werkt gedurfd en radicaal. Van Meerendonk poogt de natuur naar zijn hand te zetten. Hij laat rozen onder de grond tot bloei komen. Bomen hun jonge blad verliezen en zijn schapen lopen in alle denkbare kleuren rond. Theo van Meerendonk is vriendelijk, meegaand en toegankelijk. Zijn alter-ego ‘Van Meerendonk’ is daarentegen vreemd, zonderling en onaangepast. Deze spagaat is tekenend voor het werk van Theo van Meerendonk. De uitkomst schuurt ten alle tijden met zijn wederhelft. Van Meerendonk won o.a. Prix de Rome 1997. Werk in collectie Stedelijk Museum Amsterdam, Het Fries museum en Museum De Lakenhal.

De zinker van Van Meerendonk

Afgelopen dagen zijn er vragen gesteld over het werk van kunstenaar Theo van Meerendonk. Hieronder de verklaring die de kunstenaar heeft opgesteld. Deze verklaring is ook bij het kunstwerk geplaatst.

“De zinker van Van Meerendonk”

Zinkerborden staan aan de rand van het water om aan te geven dat er iets onzichtbaars onder het wateroppervlak schuil gaat. 

Van Meerendonk vergroot de schaal van zo’n waarschuwingsbord tot een enorm formaat, en daarmee ook de betekenis, net zoals de popartkunstenaar Claes Oldenburg dat deed met alledaagse gebruiksvoorwerpen. 

Het bord waarschuwt voor gas. Gas is onzichtbaar, vluchtig, explosief, en blijkbaar ook verslavend. Onze Westerse maatschappij kan maar moeilijk zonder. Ondertussen smeken de Groningers ons te stoppen met de winning omdat ze letterlijk met huis en al de grond in zinken, zorgt onze CO2 uitstoot voor opwarming van de aarde waardoor de ijskappen smelten en steeds grotere natuurrampen dreigen, kan met de opbrengsten een afschuwelijke oorlog worden gefinancierd en drijft de hoge prijs arme mensen tot wanhoop. Voor Van Meerendonk is zijn bord zeker geen propaganda maar staat zijn Z voor een steeds verder wegzinkende maatschappij.

En juist daarom is het zo fantastisch dat de gemeente Woerden zich heeft voorgenomen 

‘s werelds eerste gasvrije gemeente te worden.

Woerden doet het Zonder gas.

Impressie