Heleen Langkamp

Sinds haar afstuderen aan de Master of Arts in Fine Art, in 2014, houd ze zich bezig met het thema tijd. Eén van de meest fascinerende systemen die de mensheid heeft ontwikkeld. Enerzijds is er ‘tijd als systeem’ en anderzijds is er zoiets als ‘tijd als ervaring’, ‘de tijd als duur’ volgens de filosoof Bergson. Het contrast, de frictie tussen de systematische en de menselijke ervaring van tijd fascineert me. In haar werk voor Singekunst 2022 ‘Waterlopermens’ onderzoekt ze wederom het beeld van de menselijke tijd.

Waterlopermens

Heleen is een bekende naam tijdens openluchtexposities door het land heen. Haar werken vertellen een verhaal.  

Op de Singel in Woerden is een formatie van 3 transparante mensen te zien die als waterlopers fungeren. Zij zijn individueel bevestigd op een ponton, verankerd aan de bodem, en dwalen zo over de rivier. Het gedachtengoed achter dit werk is verbonden aan het begrip ‘Homo Bulla’, de mens is een zeepbel, wat onder andere duidt dat onze tijd beperkt is. 
Dit eindige proces wil ik zichtbaar maken door de beelden, die bestaan uit transparante mallen, te vullen met water uit de Singel welke vervolgens langzaam langzaam leeglopen in het water waaruit zij zijn ontstaan. Hieropvolgend worden de mallen wederom gevuld met water uit de Singel, middels een waterpomp en start het proces opnieuw. 

Elk beeld heeft zijn eigen ‘tijd’.  Onze ‘inhoud’ is gekleurd en gevomd door onze ervaringen. Onze ziel, energie (nalatenschap) gaat niet verloren maar manifesteert zich anders, bevindt zich buiten het lichaam en wordt onderdeel van de omgeving. 
Dit transformatieproces wil ik zichtbaar maken. Bij avond zullen de beelden verlicht worden door een zonnepaneel wat gemonteerd is op de ponton.  

Impressie