Hanke Wiegand

Hanke Wiegand ontdekte al op jonge leeftijd dat het vastleggen van menselijk gevoel & beleving in beelden, haar passie is. Door haar fascinatie voor beeldhouwkunst en de impact & kracht van deze kunstvorm, heeft zij haar artistieke en professionele loopbaan gewijd aan het maken van 3D beelden in diverse (mixed media) materialen. Waar Wiegand in het begin van haar loopbaan textiele sculpturale objecten ontwierp in opdracht van o.a. Tebodin architect, modeketen Ellen van Toor en andere bedrijven, koos zij gaandeweg steeds meer voor andere technieken en materialen in de beeldhouwkunst. Van klein tot monumentaal, van zacht tot hard, van steen & brons tot synthetische materialen.

-

Hanke haar grootste uitdaging is om met gevoel weer te geven wat mensen ‘beweegt’ in een indrukwekkend stilstaand beeld. De stijl van Hanke haar werk, omschrijft zich als intuïtief, vloeiend, gevoelvol op hedendaagse innovatieve wijze. Haar werken hebben veelal een maatschappelijk karakter. Veel van haar beelden hebben een verhaal, een onderliggend idee dat in haar werk tot uitdrukking komt. Ze zoomt daarbij in op menselijke gevoelens & gedrag, vanuit een maatschappelijk engagement.  De ontwikkeling & positie van meisjes en vrouwen spelen hierbij frequent een prominente rol. Dit is bijvoorbeeld goed terug te zien in het monumentale en kleurrijke beeld “Lezend meisje” aangekocht door Bibliotheek Hilversum in 2016.

Volgens Hanke zegt een beeld meer dan 1000 woorden. In haar werk beoogt ze het duurzaam weergeven van een zacht gevoel in een hard materiaal. Voor Singelkunst 2022 heeft ze een belevingsconcept bedacht over het gevoel en het ervaren van vrijheid. Een heel actueel thema.

Impressie