Minkema College – Steinhagenseweg

Het Minkema College is een school voor openbaar voortgezet onderwijs in de Nederlandse gemeente Woerden. De school biedt de leerwegen gymnasium, atheneum, havo en vmbo aan. Het Minkema College heeft twee locaties, namelijk de Minkemalaan en de Steinhagenseweg

Kringloop in vogel- vissenhuisje

De enthousiaste leerlingen van Minkema College – locatie Steinhagenseweg hebben hard gewerkt aan hun inzending voor Singelkunst 2022. Onder begeleiding van hun docent Sien Maitimu bouwen zij een enorm vogelhuis met vrolijk gekleurde bewoners.

In het oorspronkelijke plan zouden de leerlingen van het keuzevak 2D/3D hieraan meedoen. Helaas kwam dat niet goed van de grond. Klas 1M werd toen gevraagd.

Mw. Maitimu, beeldend docent en co-mentor van klas 1M, wilde deze unieke kans niet aan de school voorbij laten gaan. Haar klas bestaat uit vijfentwintig 12- en 13-jarige leerlingen.

Tijdens de tekenlessen is het project in oktober 2021 van start gegaan.

In de ontwerpfase hebben de leerlingen eerst individueel een ontwerp gemaakt van het kunstwerk. Daarna zijn de ontwerpen die overeenkomsten hadden, aan elkaar gekoppeld tot een nieuw ontwerp.

Het juryrapport:
“Fijn dat er zoveel diversiteit te zien is in de ontwerpen waaraan de leerlingen gewerkt hebben! 

Het ontwerp wat gewonnen heeft, is realiseerbaar (heeft hoekige vormen) en is kleurrijk. Dat is belangrijk in een kunstwerk, omdat dit opvalt straks in de Singel”.Het eerste prototype is door de leerlingen gemaakt, zodat ze konden zien het ontwerp ruimtelijk in elkaar zat.
Het tweede prototype is gemaakt door de docent, zodat de verhoudingen beter tot hun recht kwamen.

De realisatie van het kunstwerk
Op woensdag 9 februari zijn de leerlingen een hele lesdag uitgeroosterd om te bouwen aan het kunstwerk.

Met behulp van een vader van een van de leerlingen, een kennis van mevrouw Maitimu en mevrouw Kok, stagiaire bij het vak aardrijkskunde, zijn de leerlingen aan het werk gegaan.

In drie groepen zijn de leerlingen aan het werk gegaan.De eerste groep was de technische groep. Zij leerden hoe ze moesten meten, zagen, boren en schroeven. Daarna werden de onderdelen in de grondverf geschilderd.

De tweede en derde groep was verantwoordelijk voor het maken van de bladeren voor de bloemen voor onder het huisje. En voor het kleuren van de vissen voor in het huisje. Ook de haan werd versierd.

Een week later werd de beschildering op de panelen van de zuil en het huisje gedaan door de leerlingen van het winnende ontwerp.

Het project is heel erg leerzaam geweest voor de leerlingen van klas 1M van het Minkema College VMBO.

“Best wel zwaar werk dat zagen”, “maar goed dat je oude kleren aan hebt, je wordt wel vies van het schilderen” en “meten is best wel belangrijk, anders past het niet”, zijn de uitspraken die leerlingen achteraf hadden gezegd over het project.

Ze zijn trots op hun kunstwerk: “Kringloop in vogel- en vissenhuisje”

Impressie