Jan Vermaat

Beroemdste beeldhouwer van Woerden. Werkt sinds de jaren zestig in brons, steen en staal. Maakte veel werk voor de openbare ruimte en in opdracht. Zijn werk is onder andere te vinden in Canada, Portugal en de Verenigde Staten. Werkt naar de realiteit of meer geabstraheerd, vaak sierlijke vrouwen. Houdt van goed doordachte geometrische ‘uitstapjes’.

Beeld van Jan Vermaat

1939 Naaldwijk; Academie voor Beeldende Kunsten Utrecht

Beroemdste beeldhouwer van Woerden. Werkt sinds de jaren zestig in brons, steen en staal. Maakte veel werk voor de openbare ruimte en in opdracht. Zijn werk is onder andere te vinden in Canada, Portugal en de Verenigde Staten. Werkt naar de realiteit of meer geabstraheerd, vaak sierlijke vrouwen. Houdt van goed doordachte geometrische ‘uitstapjes’.

Het esthetische is belangrijk voor Jan, maar zonder ‘ziel’ wordt het niets. Volgens hem moet kunst uit jezelf komen. Ook behoort er een ontwikkeling in te zitten – zelfs nu nog. Vaak is de suggestie van beweging aanwezig in zijn beelden. Soms kan het object werkelijk bewegen, zoals de sculptuur links die kan rollen op de baan.

janvermaat.nl

Impressie